Till första sidan

 In English

 Föreningen

   Bli medlem

   Från Ordföranden

   Kontakt SNF

   Stadgar

   Plan och Riktlinjer

   Verksamhetsberättelser

   Styrelsen Informerar

   Passinformation

   Ägarbyte

   Salulista

   NF-Bladet

   Info Hemsidan

   Reklamartiklar

   NF-Biten ungdom

 Ston

   Elitston

   Diplomston

   Stambokföring

   Storeglemente 2011

   Stamboksförklaringar

 Hingstar

   Hingstar

   Tio-i-Topp 2012

   Hingstnytt

   Betäckningsstatistik

   Prestationsförärvning

   Ext. & kval. index 2012

   Hingstlinjer 2012

   Mödernelinjer 2012

   Hingstreglemente 2013

 På Gång

   Kalender 2013

   Nyheter 2013

 Resultat

   Resultat 2013

   Resultat arkiv

   NF-rankinglistor 2010

   NF-Mästerskapen

   Framgångsrika NF

 Länkar

   New Forest Stuterier

   Föreningar/Förbund

   New forest sidor

   Blå Basen

   Equipe resultatsida

   Tävlingsdatabasen

 Övrigt

   NF-ponnyns historia

   NF-E och S

   Rasbeskrivning

   Internationella NF-möte

   Godk. NF-stuterinamn

   Fölgalleri

   Visa häst för hand

   Mätning av ponnyer
New Forest ponnyns historia.

Ponnyerna i New Forest är omnämnda i historien redan på 1000-talet. Ponnyn användes som körhäst samt till enklare jordbruksarbete.

Först på 1850-talet vaknade intresset för ponnyerna på allvar. En period med flera försök av inkorsning med olika raser följde. Hästar med orientaliskt blod användes till en början. Många ponnyer blev gracila och mindre härdiga än vad som behövdes för det hårda livet i skogen. Speciellt var hingstmaterialet dåligt. Detta uppmärksammades av ponnyentusiasten Lord Arthur Cecil som engagerade sig i rasens utveckling. Uppfödarna uppmuntrades genom premier och priser för att höja kvaliten på hingstsidan. Även andra mer drastiska åtgärder följde. Noggrant utvalda hinstar av de närbesläktade raserna dartmoor och exmoor korsades in. Även welsh mountain, fell och highlandponner användes till förbättringen. Korsningsförsöket ansågs i stort sett lyckat. New forest ponnyn blev något heterogen men inkorsningarna var ju även de av härdiga skogsponnyer så det tidigare problemet med för veka ponnyer var löst.

Detta arbete med New Forest ponnyn avtog i och med första världskrigets utbrott och avelsarbetet hade en tillfällig nedgång. Den egna stamboken övergavs och alla ponnyer registrerades i National Pony Studbook. Inkorsningar av andra brittiska raser avtog för att senare helt upphöra.

Den nuvarande engelska avelsföreningen The New Forest Pony Breeding & Cattle Society bildades 1938. En egen stambok fick rasen återigen 1960.

Fem hingstar räknas som grundare av den moderna New Forest aveln. Någon av dessa hingstar finns i så gott som alla New Forest ponnyers härstamning idag. Dessa fem är Brookside David (f.1943), Denny Danny (-43), Goodenough (-46), Broomy Slip-On (-48) samt Knightwood Spitfire (-50).

I dagens New Forest betar fortfarande ponnyer och boskap enligt den över 900 år gamla lagen Right of Common of Pasture fritt i skogen. Det finns mellan 2500-3000 ponnyer i skogen. På sommaren släpps ca 100 inspekterade hingstar ut i speciella distrikt. När hösten kommer samlas ponnyerna in, fölen skiljs av, brännmärks, avmaskas osv. En del ponnyer säljs andra går kvar i skogen. Vintertid kan bli en hård period för de lösgående ponnyerna, en del utfodras med extra hö eller halm, men många får klara sig på det naturen ger.

De första New Forest ponnyerna importerades till Sverige på 50-talet, men det var först när Merrie Marshall RNF 1 och några ston importerades i början på 60-talet som aveln kom igång.